Wat is filament?

 

Een 3d printer is een uniek stukje technologie. Al ruim 30 jaar is men bezig om een 3d printer dusdanig te optimaliseren. Op den duur zal een 3d printer ongetwijfeld geoptimaliseerd zijn. Het zal dan een fluitje van een cent zijn om drie dimensionale producten te (laten) fabriceren. Een bijkomend voordeel zal dan zijn dat de productiekosten van producten flink omlaag gaan. Op die manier wordt het voor de producent en de consument steeds aantrekkelijker.

 

Overigens is een 3d printer momenteel ook al steeds aantrekkelijker voor een consument. Dat komt met name doordat het prijskaartje van een 3d printer steeds gunstiger begint te worden. Voorheen had een 3d printer al snel een prijskaartje van een paar duizend euro. Momenteel is dat zeker niet meer het geval.

 

Als je, als consument zijnde, een 3d printer gaat kopen, is het ook van belang om accessoires hierbij aan te schaffen. Eén van de belangrijkste accessoire is het filament. Je kan het filament het beste vergelijken met een cartridge in een reguliere printer.

 

Momenteel zijn filamenten in vele soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je voor elk soort materiaal een bepaald soort filament. Ook valt er onderscheid te maken tussen de verschillende 3d printers.

De verschillende 3d filamenten zijn onder andere:

 

  • ABS
  • PLA
  • PVA
  • Nylon
  • CPE
  • Laybrick
  • TPU
  • Glass

 

Over deze verschillende soorten filamenten kan je meer informatie vinden in ons artikel (link naar onderstaand artikel).

 

Met behulp van het filament is het dus mogelijk om drie dimensionale producten te fabriceren. Een product dat met een 3d printer vervaardigd is, bestaat uit allerlei zeer dunne laagjes. Die dunne laagjes vormen samen het gehele product. Die dunne laagjes worden verkregen door het filament; wat dat betreft is de vergelijking met een cartridge van een normale printer rechtvaardig. Die cartridge zorgt tenslotte voor het inkt op het papier.

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *